Financiƫle informatie, links en rekenmodules
vrijdag 21 juni 2024

Elf landen voor transactietaks, NL tegen maar zal plan niet blokkeren

LUXEMBURG (Dow Jones)--Elf lidstaten van de Europese Unie (EU) hebben mondeling toegezegd de plannen voor een financiele taks op de transacties van obligaties, derivaten en aandelen te zullen steunen. Wel moeten negen van de elf landen hun steun via parlementaire goedkeuring nog formeel bevestigen, voordat de maatregel ook daadwerkelijk in werking treedt.

Spanje, Italie en Slowakije gaven dinsdag tijdens een bijeenkomst van de ministers van financien binnen de EU in Luxemburg hun toezegging. Eerder gaf Estland al aan voorstander te zijn, hoewel het parlement in het land nog moet stemmen over de goedkeuring van de maatregel.

Nederland, Zweden en Groot-Brittannie blijven tegenstander van de taks, maar, zo verklaarde demissionair minister van Financien Jan Kees de Jager dinsdag, ons land zal de maatregel niet blokkeren. Wel waarschuwde de minister dat uit onafhankelijke studies blijkt dat de taks "desastreuze gevolgen" kan hebben voor de landen waar die wordt ingevoerd en blijft Nederland "er erg op tegen".

De financiele transactietaks (FTT) kan beperkt worden ingevoerd via een speciale juridische procedure, een zogenaamde "enhanced cooperation", waarbij kleinere groepen van EU-lidstaten samen een initiatief kunnen doorvoeren. Frankrijk, Duitsland, Belgie, Portugal, Griekenland, Oostenrijk en Slovenie gaven eerder schriftelijk al aan de maatregel te zullen steunen.

- Door Vanessa Mock; vertaald en bewerkt door Marleen Groen; Dow Jones Newswires; +31 20 571 52 00; marleen.groen@dowjones.com

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning