Financiële informatie, links en rekenmodules
vrijdag 21 juni 2024

AEX opent in de min

AMSTERDAM (ANP) - De beurs in Amsterdam is maandag in de min geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met verliezen. Beleggers namen gas terug na de koerswinsten van vrijdag. Daarnaast wordt uitgekeken naar het cijferseizoen dat deze week in de Verenigde Staten van start gaat.

De AEX-index in Amsterdam noteerde in de vroege handel 0,9 procent lager op 329,63 punten. De MidKap-index daalde 0,6 procent tot 531,03 punten. De beurzen in Frankfurt en Parijs verloren 1,4 procent. De hoofdgraadmeter in Londen zakte 0,8 procent.

Verzekeraar Aegon was de grootste daler in de AEX met een min van 2,4 procent na een adviesverlaging door het Japanse effectenhuis Nomura. Air France-KLM was de sterkste stijger met een plus van 1,3 procent. De Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie gaat een partnerschap aan met het Arabische Etihad Airways en de Duitse prijsvechter Air Berlin.

Nutreco

In de MidKap stond bank en verzekeraar SNS Reaal onderaan met een verlies van 1,7 procent. Diervoederbedrijf Nutreco was met een winst van 0,9 procent de sterkste stijger. Het bedrijf heeft 75 procent van de aandelen van Gisis, het visvoerbedrijf van Expalsa Group, overgenomen voor circa 78 miljoen euro. De acquisitie zal onmiddellijk bijdragen aan de winstgevendheid.

In Londen zakte BAE Systems 1,1 procent. De Britse regering zal alleen instemmen met een fusie van het defensieconcern met het Duits-Franse EADS als de invloed van de betrokken regeringen binnen de perken blijft. Frankrijk zou aandringen op een groter belang dan de Britten toe willen staan. EADS daalde in Parijs 0,8 procent.

Michael Page

Michael Page leverde ruim 4 procent in. Het Britse headhuntersbedrijf waarschuwde dat de winst dit jaar onder de marktverwachtingen zal uitkomen. Het concern heeft last van een snel slinkende financiële sector.

De euro was 1,2966 dollar waard, tegen 1,3055 dollar aan het eind van de Europese beurshandel vrijdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 1,8 procent tot 88,31 dollar per vat. Brentolie zakte 1,3 procent tot 110,60 dollar per vat.

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning