Financiƫle informatie, links en rekenmodules
vrijdag 21 juni 2024

Beursupdate: Damrak dieper in het rood

Randstad en Aegon hekkensluiters. Air France-KLM koploper na aankondiging samenwerkingsverband met Etihad Airways.

Het Damrak is voorafgaand aan het overleg van de ministers van Financiën van de eurozone dieper in het rood gezakt. Amsterdam volgt daarmee een zwak slot op Wall Street en verliezen vanochtend op de Aziatische beurzen.

 

De AEX daalt 0,8 procent naar 329,86 punten, wat wel boven de low van de dag is van 329,42 punten. Andere Europese beurzen als Frankfurt (-1,4%) en Madrid (-1,1%) zijn ook dieper in het rood gezakt. Spaanse en Italiaanse staatsleningen noteren daarentegen weinig veranderd.

 

Handelaar Peter Jurgens wijt de koersdalingen aan de verzwakking op Wall Street vrijdag aan het einde van de handelsdag. 

 

“We gaan lager omdat Wall Street toch lager is gesloten. Vrijdag zijn we hard gestegen omdat de Amerikaanse cijfers beter waren, maar dat is te hard gegaan,” aldus de handelaar. 

 

Eurogroup

Ministers van Financiën van de eurolanden komen vandaag bijeen voor overleg in Luxemburg. De bijeenkomst van de Eurogroup zal in teken staan van Spanje, dat tot nog toe een bailout heeft gemeden, en de lancering van het permanente noodfonds ESM. Vorige week donderdag gaf Europese Centrale Bank president Mario Draghi in zijn maandelijkse persconferentie aan dat het aan regeringen is om de volgende stap te zetten alvorens de ECB obligaties kan gaan kopen.

 

Daarnaast zal bij de Eurogroup de aandacht ook uit gaan naar de volgende tranche noodleningen voor Griekenland. Morgen bezoekt de Duitse bondskanselier Angela Merkel Athene en verder gaat het cijferseizoen officieus van start met het kwartaalrapport van Alcoa. 

 

Stijgers en dalers 

Randstad (-2,0%) leidt de verliezers nadat de Britse detacheerder Michael Page een winstwaarschuwing gaf. Michael Page ziet een sterker dan verwachte daling van de operationele winst in 2012 vanwege aanhoudend moeilijke marktomstandigheden.

 

Aegon verliest 1,8 procent nadat Nomura het advies verlaagde van Kopen naar Houden. Analisten van Nomura maken zich zorgen over de grote blootstelling van de verzekeraar aan de lage rentestanden in de VS. 

 

Ook ArcelorMittal (-1,7%) en Fugro (-1,6%) staan onder druk. Alleen Air France-KLM (+1,6%) en DE Master Blenders 1753 (+0,5%) staan in het groen. Voorbeurs meldde Air France-KLM te gaan samenwerken met Etihad Airways en airberlin. Door het samenwerkingsverband biedt Air France-KLM passagiers tien nieuwe bestemmingen in Azië en Australië.

 

Bij de midkapfondsen valt Nutreco (+1,1%) op. Voorbeurs meldde Nutreco 75 procent van de aandelen in het Ecuadoraanse visvoerbedrijf Gisis over te nemen van de Expalsa Group. De overnamesom bedraagt circa 78 miljoen euro voor een bedrijf dat naar verwachting in 2012 een omzet van circa 160 miljoen euro genereert. Smallcap Acomo daalt 2,1 procent nadat ING het advies verlaagde van Kopen naar Houden. 

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning